Зелени храни - ефективна детоксикация на организма

Чудили ли сте се защо плодовете и зеленчуците често блестят с цвят? Те са пигменти, които служат не само за показност, но главно като защитни механизми на растенията. През последните години зелените храни и други суперхрани излязоха на преден план, защото имат етикета на ефективни храни за детоксикация. Но какви са те? Какво означава детоксикация и защо е толкова важна? Това ще ви разкажем в днешната статия, в която ще надникнем под капака на зелените храни и суперхрани, с които можете да подпомогнете както  детоксикацията на тялото, така и цялостната жизненост.

 

Откъде идват токсините? 

Токсините са навсякъде около нас. От замърсения въздух, пълен с изпарения, който дишаме, през некачествената храна до токсините, които кожата ни абсорбира.

(Bulharština) Nejčastější projevy nahromadění toxinů v těle

В днешно време имаме безброй здравословни храни, от които да избираме, които вървят ръка за ръка с хилядолетната мъдрост на източните култури и най-новите открития в областта на науката. През последните няколко години така наречените зелени храни станаха популярни. Това са растения и водорасли, които със своя богат хранителен профил и разнообразие от активни вещества могат ефективно да детоксикират организма. От  което може да се възползва не само черният ни дроб, но и целият организъм, който може да се освободи от токсичните вещества с помощта на тези храни. И днес няма съмнение, че сме изложени на тези токсични вещества всеки ден.

(Bulharština) Nejčastější zdroje  toxinů

Най-честите източници на токсини включват:

  • консумация на нискокачествени индустриално преработени храни (полуфабрикати), които се усвояват лошо
  • замърсен въздух
  • лошо качество на водата 
  • пластмаси
  • паразити или гъбички

Всичко това образува клъстер от токсини, които се натрупват в тялото ни и след това то губи способността си за „самолечение“. Най-много се чува за детоксикация с идването на пролетта и постите. Можем обаче да поддържаме организма през цялата година, именно с помощта на зелените храни.

 

Магията на зелените храни

В момента не страдаме от глобален недостиг на храна, но често е точно обратното. Често застрашаваме здравето си с преяждане и непълноценно хранене, въпреки че разполагаме с много по-големи възможности, както в избора на конкретни храни, така и в цялото меню, отколкото когато и да било. Зелените храни излизат на преден план преди всичко, защото освен своите детоксикиращи способности, те са богат източник на микронутриенти  като желязо, калий и др.

(Bulharština) Proč zařadit  zelené potraviny

Но когато мислите за зелена храна, не мислете за зеленчуци с нотка на зелено. Това са храни, които по същество са на границата между храната и хранителните добавки. Няколко от тези храни съдържат, наред с други неща, важното вещество хлорофил. Освен съдържанието на микроелементи, те спомагат за прочистване на организма, подпомагат възстановяването на микробиома и цялостната хармонизация на храносмилателния тракт. Природата наистина е вложила само най-доброто в зелените храни и ние имаме възможността да извлечем от тях нещо за нашето здраве.

Детоксикация и как да разберете, че е време за детоксикация?

Това, което трябва да ни интересува по темата за детоксикацията, е основно премахването на токсините от тялото ни, на които сме изложени ежедневно. Точно за това е детоксикацията. Процесът на детоксикация често се споменава във връзка с постите, които обикновено са свързани с пролетния сезон. Но какво да кажем за останалата част от годината? Нашият организъм е изложен на токсини всеки ден, така че трябва да помислим как можем да подпомогнем целия този процес на детоксикация и да помогнем на тялото.

Сред най-честите прояви на натрупани токсини в тялото можете да наблюдавате умора до изтощение метеоризъм, храносмилателни проблеми, кожни проблеми, акне, болки в мускулите или промени в настроението и раздразнителност.

(Bulharština) Detoxifikace nekonči jen JÁTRY

Черният дроб е основният орган, отговорен за детоксикацията на тялото. Те осигуряват разграждането и трансформацията на веществата, благодарение на които получаваме енергия и същевременно премахваме токсините от кръвния поток . Чернодробните клетки, известни като хепатоцити, филтрират кръвта и сортират кои вещества ще бъдат преработени, кои ще бъдат съхранени, кои ще бъдат екскретирани и кои ще останат в кръвта. Но черният дроб е далеч от края. Здравето на черния дроб е свързано и с бъбреците, които участват в премахването на токсините от тялото . Освен всичко друго, цялата пикочна система, червата, кожата и лимфната система също играят роля в детоксикацията.

За да помогнем на тялото, трябва да се съсредоточим не само върху това какво ядем, но и върху достатъчното количество вода , като качеството на водата е не по-малко важно . В идеалния случай е препоръчително водата да се филтрира с водни филтри. Това елиминира тежестта върху черния дроб и бъбреците.

Хлорофил - нещо повече от растителна боя

Ако трябва да подчертаем едно от веществата, открити в зелените храни, това със сигурност ще бъде хлорофилът Хлорофилът е пигментът, открит в растенията, който им придава характерния зелен цвят и  е един от най-важните компоненти на растенията.  Тя позволява на растенията да абсорбират светлината от слънцето и да я преобразуват в енергия. Поради това хлорофилът е една от най-важните молекули в растението.

(Bulharština)

  • Подпомага образуването на червени кръвни клетки.
  • Помага при анемия.
  • Подпомага детоксикацията и премахва тежките метали от тялото.
  • Има антиоксидантни свойства.
  • Предпазва черния дроб и го подпомага в процесите на детоксикация.
  • Увеличава производството на бели кръвни клетки.
  • Увеличава производството на енергия.

Тъй като хлорофилът е мощен антиоксидант , беше установено, че консумацията на хлорофил може да помогне при акне или разширени пори , които са склонни да се възпаляват.

Защо зелени храни?

  • Естествено енергизиране и витализиране на организма.
  • Действат срещу прекиселяване на организма, тъй като имат алкално pH.
  • Укрепване на имунитета.
  • Обнова микробиома.

1.) Люцерна

Една от зелените суперхрани е люцерната (Medicago sativa)  или може би я познавате под чешкото име Tolice alfalfa , която в миналото е била използвана главно като фураж за селскостопански животни поради хранителната си стойност. Люцерната принадлежи към семейството на бобовите растения, но от ботаническа гледна точка също е билка. Освен че се използва като храна, той има дълга история като лекарство. Люцерната се консумира най-често покълнала. Още в древен Китай са вярвали, че покълналите храни като Alfa Alfa или Mungo могат да върнат жизнеността, младостта и потентността на мъжете.

Люцерната е богата на витамин К , С , мед , манган и фолат. Сред най-големите ползи от консумацията на люцерна е нейният положителен ефект върху храносмилането. Помага при много проблеми на храносмилателния тракт, тъй като насърчава храносмилането и дори може да помогне при проблеми като стомашни язви. Люцерната има тези свойства благодарение на факта, че  съдържа  ензими, които разграждат протеини, мазнини и нишесте.

Освен благоприятния ефект върху храносмилането ни, той минимизира образуването на газове, загубата на апетит и има цялостен положителен ефект върху храносмилането ни. Люцерната е подходяща и при свръхкиселост на организма, която може да се прояви с алергии, главоболие или кожни проблеми.

2.) Моринга

 

Moringa oleagina е дърво, произхождащо от Индия. Има най-високото съотношение на протеин от всички растения, изследвани до момента, като листата съдържат приблизително40% протеин.3 g протеинв една лъжица, така че можете лесно да увеличите съдържанието на протеин в диетата си.   

Листата на моринга имат  антисептични свойства  и се борят срещу някои бактериални инфекции . Те дори са полезни при зарастване на рани като натъртвания, леки порязвания и изгаряния , тъй като намаляват времето за съсирване. Освен това морингата се използва от хиляди години за лечение на храносмилателни разстройства. Може да се смесва със сок и помага при диарийни заболявания. Фибрите, които съдържа, помагат за почистване на червата и успокояват раздразнения стомах. Благодарение на високото съдържание на желязо се препоръчва при анемия и може да подпомогне производството на енергия.      

4.) Хлорела

Хлорелата е водорасло, много подобно на спирулина. При благоприятни условия тя се размножава много бързо в топла, плитка вода с достатъчно слънчева светлина и след щателни изследвания за хлорела дори се говори като за храната на бъдещето. 

 

  • 16 витамина и 8 минерала (плюс важни микроелементи и минерали).
  • 19 аминокиселини (включително 9 незаменими).
  • Най-високата концентрация на нуклеинова киселина.
  • Най-богатият известен източник на хлорофил.
  • Високо смилаем пълноценен протеин.
  • Есенциални мастни киселини - омега-3 и омега-6.
  • Други ензими, полизахариди и стероли.
  • Beta karoten.

(Bulharština) Ashwagandha

Със сигурност си струва да се отбележи, че хлорела има значителна част от аминокиселини. Това може би е причината, поради която първоначално е предназначена за храна преди десетилетия. След Втората световна война имаше опасения, че селското стопанство и нарастващото население може да не са достатъчни за производството на храна. Това важи и за по-богатите европейски страни. Въпреки това цената на отглеждането на хлорела е много по-висока от първоначално очакваното и поради тази причина днес тя се появява на пазара само като хранителна добавка към храната. 

5.) Млада пшеница

 

Пшеницата не означава само глутен. Трябва да се отбележи, че младата пшеница не съдържа глутен. Младите пшенични издънки са богати на  хлорофил, витамини и минерали. Примери за минерали включват магнезий , калий , калций и витамини В и К. Тъй като има алкално pH, той е перфектен за детоксикиращи пилинги. 

Младата пшеница е силен източник на цял набор от жизненоважни хранителни вещества, без които тялото ни не може. Използвана в традиционната китайска медицина за  тонизиране на далака  и  подпомагане на храносмилането,  младата пшеница се използва за  лечение на стомашни заболявания.  Младата пшеница не съдържа глутен и това е отлична новина за тези, които избягват глутен по някаква причина или за хората с целиакия. 

Какво ще кажете за другите суперхрани?

Може би си мислите, че със сигурност има други храни, които могат да бъдат етикетирани като суперхрани. Да, така е и въпреки че имат малко по-различни свойства, те са не по-малко важни и са наистина голяма полза за нашия организъм.

 

Баобаб

„Дървото на живота“ все още носи прякора Баобаб (Адансония). Това величествено дърво, което води началото си от Африка, днес може да се намери и в Австралия, Индия и Мадагаскар. Баобабите са известни главно с това, че могат да живеят до 3000 години. Плодовете на баобаба имат светлокафява черупка и овална форма. Вътре има вкусна каша с цитрусов вкус. Местните племена могат да използват всяка част от това дърво и ястията от баобаб са част от ежедневната им диета. 

Хранителната стойност на баобаба е поразителна. Плодовете са смес от витамини (особено високо съдържание на витамин С) и минерали, особено калий (6 пъти повече, отколкото например в банан), калций и магнезий. В допълнение, пулпата е богата на  пребиотични фибри.

 

Спирулина

Спирулина е друго водорасло, което заслужава нашето внимание. Това е синьо-зелено сладководно водорасло, което прилича на спирала. Оттам и името Спирулина.  Спирулината се счита за фотосинтетичен вид водорасло и е  на около 3,5 милиарда години.  Смята се също, че тези видове организми са отговорни  за освобождаването на кислород в ранната земна атмосфера.  Не звучи ли невероятно?! Спирулина идва от сладководни езера, езера и потоци и когато се събира правилно, е една от най-богатите на хранителни вещества храни в света. И благодарение на това е бил използван като важен източник на храна сред ацтеките.

Освен това е сред храните, които съдържат  най-голямо количество протеини от растителното царство.  Съдържа  18 от 22-те аминокиселини, от които тялото ни се нуждае. Освен това е богат на витамини C, A, E, K и фосфор, който е необходим за минерализацията на зъбите. Друг минерал, който може да се намери в спирулина, е желязото, което е основна част от хемоглобина (кръвен пигмент) и транспортира кислород. Хората с анемия или жените трябва да включват желязо в диетата си, тъй като дефицитът на желязо може да доведе до тежка и болезнена менструация.

(Bulharština) (Rumunština)

Най-важното вещество, което можем да открием в Спирулина, е  фикоцианинът,  който се среща само в това водорасло. Той е син пигмент и обещаващ антиоксидант. Името му идва от гръцката дума "фико", което означава водорасли, и думата "цианин", която произлиза от синия цвят. Вещество, което служи за елиминиране на тежки метали от тялото.

Ашваганда

Ashwagandha  не се нуждае от дълго представяне. Това е почти синоним на жизненост, енергия и хормонална оптимизация. Причислява секъм билките с подмладяващи свойства. Според Аюрведа телата ни се състоят от това, което ядем. Това означава, че хранителните вещества, които приемаме, се превръщат в енергия и след това в информация, която изгражда клетките, тъканите и органите. 

Ashwagandha  (Withania somnifera), известен също като "индийски женшен" или "зимна череша", е може би най-изследваното адаптогенно растение някога и се използва в аюрведичната медицина повече от 2500 години. Това е здраво растение, което може да оцелее както при високи, така и при ниски температури (от 40 до 10° C) и расте на надморска височина от 1500 m.

Това е най-често използваната билка по няколко причини. Подобно на други адаптогенни растения, той помага на тялото да поддържа  хомеостаза (т.е. поддържане на постоянна вътрешна среда в баланс),  дори в моменти на силен физически и  емоционален стрес . Освен това помага при  тревожност и поддържа имунната система. Тази мощна билка показа невероятни резултати при  намаляване на нивата на кортизол и балансиране на хормоните на щитовидната жлеза.  В Индия се използва  за укрепване на имунната система след боледуване.

 

Матча

Матча  не е просто зелен чай. Сервирана от векове за радост на японската висша каста, самураи и съдии, напитката е установила стабилно място в обществото.  Историята на зеления чай в Китай датира от 8 век, а методът за приготвяне на чай на прах от изсушени чаени листа става популярен през 12 век.  Тогава будисткият монах Myoan Eisai открива Matcha и го пренася в Япония. 

Избират се само най-силните и здрави листа. Около 20 - 30 дни преди прибиране на реколтата чаеното растение се покрива внимателно, за да се избегне пряка слънчева светлина. Тази стъпка осигурява увеличаване на хлорофила и увеличаване на съдържанието на аминокиселини. След като листата от чай се наберат, те се смилат на фин прах - Matcha. Съдържа хранителни вещества от цялото чаено листо, което има ефект на увеличаване на съдържанието на  кофеин  и  антиоксиданти

 

Както споменах преди, чаят матча е пълен с антиоксиданти и дори съдържа десет пъти повече антиоксиданти от зеления чай.  Matcha е победител сред всички суперхрани, защото има най-висок антиоксидантен рейтинг от всички налични храни. 

Тестът ORAC (Капацитет за усвояване на кислородни радикали) установи, че мача измерва удивителните 1384 единици на грам. Това е 125 пъти повече от антиоксидантното ниво на спанака. Matcha също има огромни количества EGCG (епигалокатехин галат), което е чудесна новина за тези, които искат да намалят мазнините, да се борят със свободните радикали и да предотвратят множество хронични заболявания.  Най-високото качество е представено от така наречената церемониална матча, която хората използват и по време на чаени церемонии. 

 

Куркума

Друга съкровищница от суперхрани несъмнено е куркумата.  Една от причините за ползите от куркумата за нашето здраве е тъмно жълтият цвят на куркумата. Тези жълти пигменти са известни като куркуминоиди. Коренът също е пълен с етерични масла, известни като турмерони. Куркуминоидите и турмероните заедно в тялото помагат за  кръвообращението и защитават мозъка и черния дроб. Куркумата работи най-добре в комбинация с черен пипер, тъй като пиперът съдържа веществото пиперин, което  помага да се увеличи бионаличността на куркумата . 1  

(Bulharština) (Rumunština)_1

 

Fit

Кой не познава тази билка със силен ментолов аромат. Дори неспециалист може спокойно да разпознае кадифените му тъмнозелени листа, а ако се поколебаете, веднага щом помиришете откъснат лист, свежият аромат на ментол ще ви успокои. Ментата е много повече от просто съставка за приготвянето на прочутото Мохито. Ментата идва от семейството на ментата и е богата на етерично масло и етерични масла.

BrainMax Greens 

Всички тези зелени храни включват Performance Greens и Easy Greens. Представлява комплексна смес от зелени растения за подпомагане на имунитета, енергия, по-добро храносмилане, сърдечна и чернодробна дейност, подпомагане на хемопоезата и за цялостна детоксикация на организма . Благодарение на това ще бъде полезно както за спортисти, така и за хора, които искат да намалят ефекта от начина на живот върху тялото. Комбинацията от зелени храни и суперхрани е ключът към ефективната детоксикация и поддържане на микробиома. Освен това сместа е обогатена с карловарска сол и екстракти от водорасли, които ще доставят на тялото необходимите електролити.

Ако искате да опитате целия спектър от зелени храни, но се притеснявате за вкуса им, Performance Greens е правилната, защото има сладък вкус благодарение на стевията, която съдържа, а ментата има освежаващ ефект. Ето защо Performance Greens е чудесен избор за тези, които са нови в зелените храни. Тази уникална смес е подходяща за всички, които страдат от липса на жизненост и енергия, искат да подпомогнат процесите на детоксикация на организма,  да подсилят чревния микробиом и да неутрализират рН в стомаха.  Освен това суровините са с БИО качество , което гарантира техния органичен произход.

Препоръчваме да го приемате на празен стомах, в идеалния случай с витамин С, който ще подпомогне усвояването на хранителните вещества.