Произход на стевията
Стевията е растение произхождащо от Южна Америка, известно със своите подсладителни способности и здравословни ползи. Традиционно е използвано от местните племена Гуарани в Парагвай и Бразилия, които го наричаха "ка'а хе'е", което означава "сладка билка". Ботанически е известно като Stevia rebaudiana и принадлежи към семейството на астровите (Asteraceae). Стевията започва да се разпространява в Европа и Северна Америка през 20-ти век. Първото научно описание на стевията е дадено от швейцарския ботаник Мойсес Сантиаго Бертони през 1899 г. През средата на 20-ти век започват първите опити за комерсиално използване на стевията, особено в Япония, където стевията става популярна замяна за захарта.
Култивиране
Стевията е непретенциозно растение, което предпочита слънчеви условия и добре дренирана почва. Първоначално сее като едногодишно растение, но благодарение на селекционните методи, днес се смята за многогодишно растение. Израства до височина от 50 до 100 см. Може да се култивира от семена или резници, като листата се събират малко преди цъфтежа, когато съдържат най-високо ниво на подсладителните вещества.
Култивирането на стевията е икономически и екологично изгодно, защото расте добре в умерени до тропически региони, тя е устойчива култура, която изисква по-малко вода, пестициди и торове в сравнение с традиционната захарна тръстика и захарно цвекло, което намалява нейното въздействие върху околната среда. Култивирането на стевията е възможно и относително лесно дори и в домашни условия.
Химичен състав
Основните подсладителни компоненти на стевията са стевиолови гликозиди, предимно стевиозид и ребаудиозид A. Тези вещества са 200-300 пъти по-сладки от захарозата, което позволява използването им в малки количества за постигане на необходимата сладост без калории. Стевиоловите гликозиди не се разграждат в организма на глюкоза, което означава, че не влияят на нивото на кръвната захар.
Здравословни ползи
1. Регулиране на нивото на кръвната захар: Стевията е идеална за диабетици, защото не влияе на нивото на глюкозата в кръвта. Изследванията показват, че тя подпомага намаляването на нивото на кръвната захар като подобрява функцията на инсулина и чувствителността на клетките към инсулин.
2. Контрол на теглото: Стевията е безкалорична, което я прави подходяща замяна на захарта за хора, които искат да намалят енергийната си консумация и да контролират телесната си маса. Изследванията показват, че консумацията на стевия допринася за намаляване на теглото и телесните мазнини.
3. Предотвратяване на зъбен кариес: За разлика от захарта, стевията не подпомага растежа на бактерии причинители на зъбен кариес. Проучвания показват, че стевиоловите гликозиди намаляват формирането на плаката и риска от зъбен кариес.
4. Антиоксидантни ефекти: Стевията съдържа антиоксиданти, които защитават тялото от вредните свободни радикали. Тези антиоксиданти допринасят за борбата с оксидативния стрес и възпаленията.
Разнообразни форми и употреби
Стевията се предлага в различни форми, включително сушени листа, прах, течни екстракти и таблетки. Може да се използва при печене, готвене или като подсладител за напитки. С оглед на високата й сладост е необходимо да се използва в по-малки количества от обикновената захар. Например, една чаена лъжичка прах от стевия съответства на сладостта на една чаша захар.
Бъдещето на стевията
С нарастващата осведоменост за здравословното хранене и отрицателните ефекти от прекомерната консумация на захар, стевията все повече набира популярност като природен подсладител. Благодарение на своите здравословни ползи и естествен произход, тя има потенциала да стане основен подсладител на бъдещето. Производителите на храни и напитки по целия свят вече започват да включват стевията в своите продукти като по-здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители.
Източници
Yadav, S. K., & Guleria, P. (2012). Steviol glycosides from Stevia: biosynthesis pathway review and their application in foods and medicine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(11), 988-998. Достъпно от: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2010.519447
Това изследване разглежда биосинтезата на стевиоловите гликозиди и тяхното приложение в храните и медицината. Изследването посочва широкия спектър от здравословни ползи, които стевията предоставя.
Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite, 55(1), 37-43. Достъпно от: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20303371/
Това изследване разглежда ефектите на стевията, аспартама и захарозата върху приема на храна, засищането и постпрандиалните нива на глюкоза и инсулин. Заключенията показват, че стевията помага да се регулира нивото на кръвната захар и да се контролира приемът на калории.
Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(1), 1-10. Достъпно от: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961353/
Прегледово изследване, което обобщава свойствата на стевията като биологичен подсладител. Разглежда химичните съставки на стевията, нейните здравословни ползи и потенциалните й приложения в хранителната индустрия.
Ако сте забелязали грешка или правописна грешка в статията, моля, уведомете ни на имейл korektura@brainmarket.cz. Благодарим!