Дебел
Мазнините са основен компонент на храненето и са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини, като витамините A, D, E и K. Те са един от трите основни макронутриента и се състоят от триглицериди, изградени от атоми въглерод и водород. Препоръчително е да се приемат предимно мазнини от ненаситени мастни киселини, които трябва да съставляват по-голямата част от дневния прием на мазнини (препоръчителният дял е около 30–35% от общата енергия). Ненаситените мастни киселини, като омега-3, се съдържат например в рапичното масло или в рибата. За да се запазят хранителните свойства на растителните масла, е добре да се предпочитат студено пресовани масла. Мазнините изпълняват в организма множество функции, включително като източник на енергия, част от клетъчните структури и защита на някои органи.