Яйцата са един от най-комплексните и най-хранителни източници на храна. Те съдържат протеини, мазнини, витамини, минерали, и всичко това в добре смилаема форма. Освен това те са универсални в кухнята, независимо дали става въпрос за закуска, печене или различни кулинарни ястия. Нека разгледаме тяхната история, хранителна стойност и други интересни факти, които ги правят уникална част от диетата.
История и културна значимост
Консумацията на яйца се простира на хиляди години назад. В далечната история хората са събирали яйца от диви птици, преди доместикацијата на пилетата около преди 8000 години в Югоизточна Азия. В различни култури яйцата се появяват като символ на плодовитост, нов живот и обновление. В келтската, гръцката и египетската митология яйцата са считани за символ на създаване. До днес в много страни яйцата се украсяват за Великден, което символизира възкресение и ново начало.
Хранителни стойности и ползи за здравето
Яйцата са истинска „суперхрана.“ Едно яйце (с тегло около 50 грама) предоставя приблизително 6-7 грама протеини, което го прави отличен източник на есенциални аминокиселини. Те също съдържат мазнини, които основно се намират в жълтъка и са необходими за абсорбцията на витамини А, D, E и K, които също присъстват в яйцето. Жълтъкът съдържа още холин, ключова съставка за мозъчната функция, и лутеин с зеаксантин, които защитават очите от увреждане, причинено от UV лъчите.
От гледна точка на здравето яйцата допринасят за ситостта, помагат за поддържане на стабилно нивото на кръвната захар и подпомагат мускулната регенерация след физическа активност. Преди време яйцата се смятаха за неподходящи поради високото си съдържание на холестерол. Съвременните изследвания обаче показват, че холестеролът от храната не влияе толкова сериозно на нивото на холестерола в кръвта, колкото се мислеше преди. Консумацията на яйца може да бъде част от здравословна диета и дори да допринася за намаляване на риска от сърдечни заболявания.1
Различни видове
В кухнята се използват различни видове яйца, които се различават по вкус, размер и съдържание на хранителни вещества:
- Кокоши яйца: Най-широко разпространеният и достъпен вид яйца. Съществуват в различни размери, от малки до големи, и в различни цветове на черупките – от бели до тъмно кафяви.
- Пъдпъдъчи яйца: Малки, разпъстрени яйца с по-мек вкус и по-висока концентрация на хранителни вещества. Те съдържат повече протеини и желязо на грам, отколкото кокошите яйца, и често се използват в гастрономията като деликатес.
- Патешки и гъши яйца: По-големи от кокошите и с по-високо съдържание на мазнини. Те са популярни особено в някои кухни, например в китайската или виетнамската.
- Щраусови яйца: Най-големите ядивни яйца, които могат да тежат до 1,5 кг. Имат здрава черупка и богат жълтък. Едно щраусово яйце е еквивалент на около 24 кокоши яйца.
Яйца в кулинарията и печивата
Яйцата са незаменима съставка в кухнята благодарение на своите уникални свойства. Белтъците имат способността да създават пяна при разбиване, което е основа за приготвяне на безе, торти и въздушни десерти. Жълтъците действат като емулгатори, което е ключово при приготвянето на майонеза, холандски сос или кремови пълнежи.
Яйцата могат да се приготвят по разнообразни начини, които харесваме – сварени твърдо, меко, бъркани, пържени, като омлет или поширани яйца. В кулинарията те също се използват в печивата като сгъстяващ агент или свързващо вещество, което подобрява текстурата на печивата.
Съхранение и свежест на яйцата
Яйцата имат трайност в хладилника около 3-5 седмици. За по-добро съхранение белтъците и жълтъците могат да се замразят отделно. Яйцата се препоръчва да се съхраняват при стабилна температура, идеално във вратите на хладилника, където няма чести температурни колебания. За запазване на свежестта яйцата трябва да бъдат съхранявани в хладилника с върха надолу, за да се запази жълтъкът в средата.
Прост начин да се провери свежестта на яйцето е да се потопи във вода. Прясното яйце ще остане на дъното на съда, докато по-старото яйце ще започне да се издига и да плува. Това се дължи на увеличаването на въздушната кухина в черупката при по-старите яйца.
Интересни факти
- Цветът на черупката: Влияе се от породата кокошка, а не от качеството или хранителната стойност на яйцето.
- Размер на порите в черупката: Черупката има хиляди микроскопични пори, които позволяват на яйцето да "диша". Това е причината яйцата да губят влагата и свежестта си с времето.
- Щраусово яйце: Черупката му е толкова здрава, че е необходима трион за да бъде разбита (или по-точно отворена).
- Яйца в козметиката: Белтъците са част от много домашни маски за лице и коса благодарение на своите стягащи и хидратиращи свойства.
Заключение
Яйцата са една от най-комплексните и най-полезни храни, които можете да включите в диетата си. Те предоставят качествени протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали. Независимо дали ги използвате за закуска, обяд или вечеря, тяхната универсалност в кухнята е несравнима. Освен това те са отличен източник на вещества, подкрепящи здравето на очите, мозъка и мускулите. Яйцата наистина принадлежат към категорията „суперхрани“, които си струва да се консумират редовно.
1Drouin-Chartier, J., Chen, S., Li, Y., Schwab, A., Stampfer, M., Sacks, F., Rosner, B., Willett, W., Hu, F., & Bhupathiraju, S. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. The BMJ, 2020, 368.
Ако сте забелязали грешка или печатна грешка, моля, уведомете ни на имейл korektura@brainmarket.cz. Благодарим!