Какво прави меденките добри
Добри меденки имат равномерно кафяв цвят, запазват формата си и не се чупят. Тестото е твърдо след печенето, но меко при отхапване. Идеално точно толкова, че да могат да се ядат самостоятелно и да се украсяват.
Вкус и аромат
Типичен рецепта за меденки се основава на мед и подправки. Медът придава лек карамелен вкус и мекота. Медените подправки се грижат за коледния аромат. Канела, карамфил, анасон. Когато са в баланс, се създава вкус, който всеки свързва с коледни меденки.
Отлежали срещу веднага меки меденки
Класическите отлежали коледни меденки са по-твърди след печене. Те омекотяват само след няколко дни в кутия. Вкусът се разпределя и меденките остават красиво меки. Меденките меки веднага работят с различно съотношение на съставките. Повече мед или мазнина, различна дебелина на тестото. След охлаждането са меки веднага. Отлични, когато ви трябва бърза рецепта за меденки в последния момент.
Основни съставки за меденки
За повечето рецепти за меденки са достатъчни няколко класически неща. Брашно, мед, захар, мазнина, яйца, медени подправки и евентуално какао и набухвател. Всичко това можете да купите в обикновен супермаркет, така че не е необходимо да търсите специални съставки.

7 проверени рецепти за коледни меденки
Всеки има малко по-различна представа за това, как изглеждат най-добрите меденки. Някой иска класика като от баба. Някой нуждае веднага меки меденки. Друг търси по-здравословна рецепта за меденки или вариант без глутен. Затова тук ще намерите седем вида тесто. Според вкуса, времето и начина на живот лесно ще изберете рецепта, която точно ви подхожда.
1. Класически коледни меденки като от баба
Това е основна рецепта за коледни меденки, която се използва като главна семейна. Тестото се меси, оставя се да отлежи на хлад, а меденките след печенето малко почиват в кутия.Резултат: Пълен меден вкус, силни медени подправки, красив кафяв цвят.
- 400 г гладко пшенично брашно
- 140 г течен мед
- 120 г пудра захар
- 100 г омекотено масло
- 2 яйца
- 2 чаени лъжички медени подправки
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 супена лъжица какао
- щипка сол
Начин на приготвяне
В купа смесете брашно, захар, подправки, какао, сол и сода бикарбонат. Добавете яйца, мед и омекотено масло. Измесете гладко тесто. Увийте в фолио и оставете в хладилника най-добре за през нощта. Може дори два до три дни. Разточете тестото на дебелина около 3 до 4 милиметра. Изрежете форми според собствените си предпочитания. Печете при 170 °C около 7 до 9 минути. Меденките трябва само леко да заглознат.
Оставете да се охладят и съхранете в затворена кутия. След няколко дни ще омекнат и ще бъдат най-добрите меденки за празниците.

2. Веднага меки меденки
Рецепта за всички, които пекат в последния момент. Тези меденки са меки вече няколко часа след печенето. Не е необходимо дълго отлежаване в кутия.
- 350 г гладко брашно
- 100 г пудра захар
- 120 г течен мед
- 120 г разтопено масло
- 2 яйца
- 2 чаени лъжички медени подправки
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 супена лъжица какао
- щипка сол
Начин на приготвяне
Смесете брашно, захар, подправки, какао, сол и бакпулвер. Добавете мед, разтопено масло и яйца. Измесете по-меко, но нелепкаво тесто. Тестото трябва да се остави да почине около 30 минути в хладилника. Разточете отново на 3 до 4 милиметра. Изрежете форми.
Печете при 170 °C около 7 минути. Не ги препечавайте, достатъчен е леко златист цвят. След охлаждането меденките са меки веднага и подходящи за бърз коледен маратон.
3. По-здравословни меденки със спелдово брашно
За тези, които искат по-малко греховни коледни меденки. и да се замени с мед. Можете да добавите и малко смлени орехи или овесени люспи. Текстурата ще бъде малко по-плътна, но вкусът ще остане красиво меденков.
- 400 г спелдово гладко брашно
- 90 г кафява захар
- 120 г течен мед
- 80 г омекотено масло
- 2 яйца
- 2 чаени лъжички медени подправки
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- евентуално 2 супени лъжици смлени орехи
Начин на приготвяне
Смесете брашно, захар, подправки, сода и евентуално смлени орехи. Добавете мед, масло и яйца. Измесете компактно тесто. Оставете в хладилника да отлежи поне няколко часа. Разточете малко по-тънък пласт. Спелдовото тесто обикновено е по-плътно. Изрежете форми и печете при 170 °C около 7 до 8 минути. След охлаждането съхранете в кутия и оставете да омекне.

4. Фитнес меденки с протеин
Макра трябва да се съхранят и през празниците. Фитнес меденките са подходящи за тези, които следят приема на хранителни вещества и искат да имат усещането, че дори на коледните сладкиши не излизат от режима си. Вкусът остава все още меденков. Само е добра идея да се придържа към провереното съотношение, защото протеинът може да изсуши тестото значително.
- 220 г спелдово или овесено гладко брашно
- 50 г качествен протеин
- 60 г тръстикова захар или еритритол
- 80 г течен мед
- 60 г разтопено масло или кокосово масло
- 1 яйце
- 2 чаени лъжички медени подправки
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 2 до 3 супени лъжици мляко според нуждата
Начин на приготвяне
Смесете брашно, протеин, захар или еритритол, подправки и бакпулвер. Добавете яйце, мед и мазнина. Измесете тесто. Ако е прекалено сухо, добавете малко мляко. Оставете кратко да почине в хладилника. Разточете на по-тънък слой. Изрежете по-малки форми. Печете при 170 °C около 6 до 7 минути.
5. Диетични меденки с еритритол
Диетичните меденки са предназначени за всички, които следят приема на захар. Те се подслаждат главно с еритритол, идеално във вид на фина прах, но съдържат и малко мед. Той може да бъде заменен с Отличен избор е например BrainMax Pure® Vanilla Erythritol. Той придава сладост и леки ванилови нотки.
- 350 г гладко брашно
- 80 г течен мед или цикориев сироп
- 120 г еритритол прах
- 90 г разтопено масло
- 1 яйце
- 2 чаени лъжички медени подправки
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 супена лъжица какао
- щипка сол
Начин на приготвяне
В купа смесете брашно, еритритол, подправки, какао, сол и сода. Добавете мед, масло и яйце. Измесете тесто. Оставете поне час да се охлади, тестото ще запази формата си по-добре. Разточете, изрежете и печете при 170 °C около 7 минути. След охлаждането опитайте.
Текстурата и сладостта могат да бъдат малко различни от тази на класическата захар, но коледното настроение със сигурност ще ви бъде осигурено.
6. Безглутенови меденки от елдено брашно
Отлична основа за безглутенови меденки е елденото брашно. Има по-силен вкус, който добре се вписва в меденкия. Препоръчваме BrainMax Pure® брашно, на което тествахме нашата рецепта.
- 250 г BrainMax Pure® Елдено брашно, безглутеново БИО
- 80 г фино смлени бадеми или друго безглутеново брашно
- 120 г течен мед
- 90 г омекотено масло
- 1 яйце
- 2 чаени лъжички меден набухвател
- щипка сол
Начин на приготвяне
Смесете елдено брашно, смлени бадеми, подправки, сол и набухвател. Добавете масло, мед и яйца. Измесете тесто. Ще бъде малко по-различно от пшенично, по-скоро по-меко. Опаковайте и оставете поне за час в хладилника. Разточете между два листа хартия за печене. Изрежете форми. Печете при 170 °C около 7 минути.

7. Веган меденки без яйца и масло
Веган меденките не съдържат никакви яйца или масло. Тестото се основава на растително мляко и растителна мазнина. Подходящо е например BrainMax Pure® RBD кокосово масло. То придава на тестото лек вкус и приятна структура.
- 350 г гладко пшенично брашно
- 100 г тръстикова захар
- 80 г кокосово масло
- 120 г кленов сироп
- 60 мл растително мляко по ваш избор
- 1 чаена лъжичка меден прах за печене
- щипка сол
Начин на приготвяне
Смесете брашно, захар, сол и прах за печене. Добавете разтопено кокосово масло, сироп и растително мляко. Измесете гладко тесто. Оставете за час в хладилника. Кокосовото масло ще направи тестото по-твърдо. Разточете на нормална дебелина и изрежете любимите си форми. Печете при 170 °C около 7 до 8 минути.
Глазури и украса на меденките
Меденките са добри и сами по себе си. Но глазурата и украсата ги правят коледни звезди! Достатъчна е проста рецепта за глазура на меденки, правилна консистенция и няколко дребни трика.
Основна белтъчна глазура за меденки
Белтъчната глазура е класика за украса на меденки. Запазва форма, изсъхва до твърдост и изглежда чиста.
- 1 белтък
- 150 до 180 г пудра захар
- няколко капки лимонов сок
Начин на приготвяне
Пресейте пудрата захар, за да няма бучки в глазурата. Поставете белтъка в купа, добавете лимонов сок и постепенно добавете захарта.
Миксирайте, докато глазурата стане гладка и лъскава. Трябва да е плътна, така че да се стича бавно от лъжичката и да запазва формата си на повърхността. Ако глазурата е твърде рядка, добавете малко захар. Ако е твърде гъста, добавете няколко капки вода или лимон.
Как да направите веган глазура за меденки?
Ако не искате да добавяте белтък, имаме добра новина за вас: можете и без яйца! Веган глазурата за меденки лесно ще изработите от 150 г пудра захар и 3 супени лъжици лимонов сок.
Печене на меденки като приятно време с семейството
Най-добрата рецепта за меденки не съществува само една. Всеки обича различно. Някой обича класическите коледни меденки като от баба. Друг нуждае бързи меденки меки веднага. Трети избира по-здравословни, безглутенови или веган варианти. Важно е да знаете, какво очаквате от меденките. И според това да изберете тесто, глазура и стил на украсата.
И накрая най-важното нещо. Меденките не са само рецепта. Те са моменти в кухнята, изрязване с децата, аромат на Коледа и тава горещи сладкиши на масата. Не се страхувайте, ако първата партида не се получи перфектно. От всяка тава ще научите нещо. И спокойно изберете от този текст един ТОП рецепта за меденки, който тази година ще тествате като експеримент и следващия път пробвайте нещо друго!

