L-карнозин, известен също като карнозин, е дипептид, образуван от аминокиселините бета-аланин и хистидин. Това съединение е естествено присъстващо в високи концентрации в мускулната тъкан и мозъка, където изпълнява много важни функции. През последните години L-карнозин предизвика значителен интерес поради своите потенциални здравни ползи, включително борба със стареенето и подкрепа на когнитивните функции. Това е естествено съединение, което предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали благодарение на своите антиоксидантни свойства. Освен това допринася за поддържане на правилния рН баланс по време на физическа активност, като буферира (неутрализира) киселините в мускулната тъкан. Тази уникална комбинация от свойства прави L-карнозина важна добавка за подкрепа на здравето и жизнеността.
Здравни ползи от L-карнозин
1. Антиоксидантна активност
Една от основните ползи на L-карнозина е неговата силна антиоксидантна активност. Той неутрализира свободните радикали и реактивните форми на кислород, като по този начин предпазва тялото от оксидативен стрес и увреждане на клетките. Този механизъм помага да се предотврати стареене и хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес, като сърдечни заболявания, диабет и др.1
2. Поддръжка на когнитивните функции
Изследвания показват, че L-карнозинът допринася за поддържане на здравето на мозъка и подобряване на когнитивните функции. Проучвания са доказали, че суплементацията с карнозин подобрява паметта, концентрацията и общата ментална яснота.2 Този ефект се дължи на способността на карнозина да предпазва мозъчните клетки от оксидативно увреждане и възпаление.
3. Антигликация
L-карнозинът функционира като инхибитор на гликацията, процес, в който захарите се свързват с протеини и образуват краен продукт на напредналата гликация (AGEs).3 Тези продукти могат да причинят увреждане на тъканите и да допринесат за стареене и развитието на хронични заболявания. Намаляването на образуването на AGEs помага да се защити тялото от техните вредни ефекти. Поради своите антиоксидантни и антигликационни свойства, L-карнозинът помага да се забави процесът на стареене.
4. Поддръжка на мускулната производителност
L-карнозинът, широко присъстващ в мускулната тъкан, буферира киселините по време на интензивно упражнение, като така помага да се поддържа правилния рН баланс в мускулите и намалява мускулната умора.4 Суплементацията с карнозин подобрява физическата производителност, увеличава издръжливостта и ускорява възстановяването след упражнения.
5. Сърдечно-съдово здраве
Благодарение на своите антиоксидантни и антигликационни свойства, L-карнозинът защитава сърцето и кръвоносните съдове. Намалява оксидативния стрес и инхибира образуването на AGEs, като по този начин помага да се предотвратят атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Изследвания показват, че L-карнозинът също подобрява гъвкавостта на съдовете и поддържа здравословно кръвно налягане.5
Как да се суплементира L-карнозин?
L-карнозинът е наличен във формата на хранителни добавки, които се приемат устно. Типичната дневна доза е между 500 и 1000 мг. Важно е да се консултирате с лекаря преди употреба, особено ако имате здравословни проблеми или използвате други лекарства. L-карнозинът е общо считан за безопасен при препоръчваното дозиране. Страничните ефекти са редки, но могат да включват леки храносмилателни проблеми, като подуване или гадене. Винаги следете реакцията на тялото си и в случай на нежелани ефекти се консултирайте с лекаря.
Синергия между L-карнозина и други вещества
Алфа-липоева киселина (ALA)
ALA е силен антиоксидант, който функционира в различни клетъчни среди, което увеличава общата защита на клетките от оксидативен стрес. Когато се комбинира с L-карнозин, синергично подкрепят защитата на клетките, подобряват метаболизма и подпомагат здравето на черния дроб и инсулиновата чувствителност.
Тиамин (Витамин B1)
Тиаминът е ключов за метаболизма на въглехидратите и производството на енергия. Подпомага също правилната функция на нервната система. Когато тиаминът се комбинира с L-карнозин, се подобрява енергийният метаболизъм и защитата на нервните клетки. Тиаминът помага за преобразуване на глюкозата в енергия, което е необходимо за оптимално функциониране на мозъка и мускулите, а L-карнозинът осигурява антиоксидантна защита, която предпазва клетките от увреждане причинено от свободни радикали.
Лутеолин
Лутеолинът е флавоноид със значителни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Комбинацията с L-карнозин осигурява силна защита срещу оксидативен стрес и възпаления, които могат да увреждат клетките и да допринесат за хронични заболявания. Заедно тези вещества подобряват когнитивните функции, като предпазват мозъчните клетки от увреждане и подкрепят здрава неурогенеза (образуване на нови неврони).
Фисетин
Фисетинът, подобно на лутеолин, е флавоноид с антиоксидантни и невропротективни свойства. Комбинацията на фисетин с L-карнозин укрепва защитата на мозъчните клетки и подпомага здравословното стареене на клетките. Фисетинът подкрепя паметта и когнитивните функции чрез защита на мозъчните клетки от оксидативен стрес и подпомагане на клетъчната регенерация, докато L-карнозинът осигурява допълнителна защита срещу стареене и увреждане на клетките.
Заключение
L-карнозинът е изключителен дипептид с широка гама от здравни ползи. Неговите антиоксидантни, антигликационни и защитни свойства го правят ефективна хранителна добавка за подпомагане на общото здраве, подобряване на когнитивните функции, защита на сърцето и подобряване на физическата производителност. Суплементацията с L-карнозин осигурява защита и подкрепа за тези, които искат да оптимизират своето здравословно състояние, като комбинирането с други полезни вещества може още по-силно да засили желания ефект.
1Guiotto, A., Calderan, A., Ruzza, P., & Borin, G. (2005). Carnosine and carnosine-related antioxidants: a review. Current Medicinal Chemistry, 12(20), 2293-2315. Достъпно от: https://doi.org/10.2174/0929867054864796.
2Grosso, G., Caraci, F., (2021). The Therapeutic Potential of Carnosine/Anserine Supplementation against Cognitive Decline: A Systematic Review with Meta-Analysis. Biomedicines, 9(3), 253. Достъпно от: https://doi.org/10.3390/biomedicines9030253
3Boldyrev, A., Aldini, G., Derave, W. (2013). Physiology and pathophysiology of carnosine. Physiological Reviews, 93(4), 1803–1845. Достъпно от: https://doi.org/10.1152/physrev.00039.2012
4Culbertson, J. Y., Kreider, R. B., Greenwood, M., & Cooke, M. (2010). Effects of beta-alanine on muscle carnosine and exercise performance: a review of the current literature. Nutrients, 2(1), 75-98. Достъпно от: https://doi.org/10.3390/nu2010075.
5Menon, K., Cameron, J., Courten, M., & Courten, B. (2021). Use of carnosine in the prevention of cardiometabolic risk factors in overweight and obese individuals: study protocol for a randomised, double-blind placebo-controlled trial. BMJ Open, 11. Достъпно от: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2020-043680.
Ако сте забелязали грешка или печатна грешка в статията, моля, уведомете ни на електронна поща korektura@brainmarket.cz. Благодарим ви!